Right now

Jag befinner mig vid ett vägskäl.

Häromdagen tog en epok av mitt liv slut. Vilken vet jag inte riktigt, och nej, det är inte så enkelt som att tonårstiden snart är över. Epoker följer inga åldrar, inga datum, inga klockslag. Men jag kände det tydligt; här håller någonting på att dö. Och mumindalskänslan är tillbaka. Jag är inte på topp.

Ikväll blir det maskerad för hela slanten, och jag hoppas få träffa en hel drös människor som jag tycker väldigt bra om. Nu gäller det bara att ladda om från en hyperstressig dag på jobbet, och hoppas att tröttheten i huvudet och benen släpper taget för några timmar.


La mejor

En gång när jag var kanske 14, 15 vann jag KM på min gamla ridskola. Det var ingen stor grej. Hindrena var kanske några pinnhål höga, det var någon gång i maj, solen sken.

Jag var nästan för stor för Amanda. Inte för att jag någonsin varit särskilt storväxt, men hon var bara en ponny. Är. Om hon lever. Om hon struttar runt som en glad pensionär någonstans hos någon, förhoppningsvis, snäll liten tjej som promenadrider henne i Småland. Troligtvis är det ingen snäll liten tjej, utan en bortskäms snorunge som får allt hon pekar på, med tanke på vilka som ingår i ridskoleägarnas (det vill säga, Amandas före detta ägares) bekantskapskrets. Men jag hoppas ändå på det första alternativet.

Jag var nog inte för stor, men jag kände att det var på gränsen. Banan gjorde vi iallafall på snabbast tid. En blå och gul rosett klädde min lilla hästs träns och vi gjorde ärevarv. Det var ingen stor vinst, men jag känner ändå en viss stolthet över den. Det var någonting jag gjorde alldeles på egen hand. Jag och Amanda. Jag saknar henne så mycket.

Thursday and today

I torsdags hände två saker utöver det vanliga. För det första fick jag fyra saker med posten. Jag vet inte när det senast hände faktiskt. Det var min mobilräkning från Telia som inte blir så rolig att betala, en påminnelse från Amnesty om att jag fortfarande inte betalt årets avgift, det var min lönespecifikation över februari och ett vykort från Kenya. Det var det ena.

Det andra var att jag, Sofia och min nyss hemkomna vän Camilla var på Sticky. Vi köade länge men jag var på gott humör, berättade fåniga historier med en röst man bara vågar använda med folk man känner sig riktigt trygg med. Drinkarna steg upp i huvudet med en väldig fart, jag sprang på en massa människor jag känner, det var apmycket folk på dansgolvet men visst shakade vi en del ändå. Endast några enstaka korta stunder drabbades jag av vekhet och en gnutta tomhet, vilket resulterade i mindre genomtänka aktioner, men på det hela taget hade jag hemskt roligt. Väl i Floda släpade Camilla med mig skogsvägen där vi halkade runt i snön, snubblade på rötter och höll i varandra hela vägen upp för backen. Vi såg förmodligen ut som vi knappt kunde stå, två fyllekajor av bästa slag. Riktigt så illa var det inte. Det var bättre.

Vi kommer återkomma till Mumindalen, hemul-mentaliteten och allt det där, men inte just idag. Idag har jag läst ut Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson och insåg att det var ett bra drag att inte köpa den medan jag fortfarande gick i skolan, och framförallt inte innan någon tenta. Den var fullkomligt omöjlig att lägga ifrån sig. Så imorse när de ringde och väckte mig från jobbet vid nio somnade jag inte om (trots att jag legat och läst till två och verkligen sett fram emot en lång sovmorgon), utan satte tänderna i de sista kapitlena. Slappt. Om lite exakt en timme ska jag vara på jobbet, så det börjar bli dags för andra kläder än morgonrock känner jag.

Mitt liv i Mumindalen

Idag känner jag mig som en hybrid av de flesta invånarna i Mumindalen. Mest som en hemul kanske.

This i know

- If you can't fix it Jack, you've gotta stand it.
- For how long?

Brokeback Mountain. Man får inte alltid vad man vill ha.
Och bakom dessa ord finns så mycket mer mening än jag i dagsläget kan förklara med mitt begränsade ordförråd. Men det kanske inte behövs någon djupare förklaring, egentligen.
Hösten och vinterns evighetsprojekt var för mig att förstå denna korta, enkla mening: Man får inte alltid det man vill.


Nu ska jag bara lära mig acceptera det också.


Vi har fortfarande inte kommit någonstans

Att promenera till jobbet tar lite mindre än trettio minuter. Hem tar det oftast något längre tid, av naturliga skäl som många uppförsbackar och tonvis av trötthet i såväl huvud som fötter. Fötterna får ta mycket stryk, och jag har kommit fram till att det jag verkligen behöver är ett par fotriktiga sandaler, vilket känns sjukt tantigt och hemskt, men det kan inte hjälpas. Det som är bra med mina nuvarande skor är dock att man kan tvätta dem hur mycket man vill, och ändå torkar de mycket fort. Att de är världens fulaste skor är en annan femma (jag betvivlar även starkt att en ansedd designer skulle gå med på att ens kalla denna kreation för sko). Torkegenskapen kom väl till pass idag när jag under min sista flämtande halvtimma i tjänst lyckades med konststycket att spilla ut halva innehållet ur en kateter på golvet, och en del av detta innehåll letade sig också ner på mina skor. Härligt. Det blev tvättstugan för mig och mina skors del, en flaska ytdesinfektion som jag livligt sprutade med tills hela rummet luktade alkohol och mina ögon sved, samt en del svordomar. Sedan satte jag skorna på tork i skostället. Praktiskt.

Men det är inte bara mina fötter som gör ont. Jag tänker hemskt mycket. Igår insåg jag att jag mycket enkelt kan plocka fram upplevda minnen ur minnesbasen som bevisar hur betydelselös och oviktig jag är för min omgivning. Det finns så mycket som bekräftar den meningslöshet jag känner. Jag har så mycket negativt sparat inuti, ett överväldigande överflöd av gånger jag misslyckats, saker jag förlorat, gånger jag  inte behövts. Det är en slående majoritet av minnena som beskriver den delen av mitt liv, den av ständig otillräcklighet, så slående att den måste vara sann. Det måste var mig det är fel på, och jag kan inte komma till någon annan slutsats. Det finns inte en chans att allt skulle vara något löjligt sammanträffande som snart kommer gå över. Så jag antar att jag får vad jag förtjänar. Att det går jämt ut någonstans. Jag orkar knappt vara arg. Det brusar upp ibland, men det leder bara till att jag blir ledsen i slutändan. Det är alltid mig det gör ont i och samtidigt som jag försöker behålla någon slags stolthet (en rejält tilltufsad sådan) vet jag att det bara är jag som straffas till slut ändå. Det slår tillbaka. Har ingen effekt på någon annan. Det finns alltid någon som förlorar mest, och jag kan med ärlighet säga att jag oftast går segrande ur den striden - den om vem som blir den största förloraren.


Nothing really

Den här bloggen skulle kunna vara snyggare. Jag medger det såhär utan vidare. Någon förändring ser jag dock inte i sikte med tanke på att allt som har med koder att göra i den här datavärlden får mig att bli alldeles matt. Jag håller mig till min sax och mitt limstift, thank you.

Mitt liv känns fortfarande ganska händelsefattigt, även om det kanske inte är det egentligen. Jag var och simmade idag, och eftersom jag senast slarvade med crawlandet fick jag ta igen det idag. 600 meter crawl blev det allt som allt, och jag är faktiskt lite stolt, för så mycket brukar det inte bli. Jag tog det i etapper, 100 meter åt gången, för att inte dö alldeles, och varvade med en massa bröstsim. Crawl är faktiskt hemskt mycket jobbigare än bröstsim för en otränad själ. Jag vet inte vad det är som blir så mycket jobbigare egentligen, men främst tror jag att det är att man inte kan andas efter varje simtag. Och benspark är något jobbigare än vanliga bentag. Fast man ser lite snyggare ut när man crawlar. Proffsigare liksom. Åtminstone den första längden när man inte kränger hit och dit som en utmattad ål  och flämtar som ett gammal ånglok varje gång man andas, för det säger ju sig självt att det inte är särskilt snyggt. Jag har dessutom världens hetaste simglasögon. Limegröna av märket Speedo. Det ni!

Så vill jag tipsa om den här videon som jag tittat på med jämna mellanrum den senaste tiden. Tänk att vara den tjejen alltså. Min andning hade förmodligen varit något häftigare än hennes (om jag ens kunnat andas vill säga). Hursomhelst är det fruktansvärt vackert: http://youtube.com/watch?v=_Ye8GLPUVsM


Vår för Hjärter Dam, eller tvärtom

Jag tänker att jag borde börja läsa mer, nu när jag ändå har all tid i världen. Mitt sociala liv har reducerats till i princip noll, och ska jag vara ärlig så skulle jag förmodligen inte varit något särskilt bra sällskap de senaste dagarna. Det är min kära mamma som fått utstå det mesta av mitt gnäll, och humörsvängningarna, då jag i princip hasar henne i hälarna (iklädd mina tofflor) dagarna i ända. Hon klarar av mig bra, dock. Gör fruktsallad till mig, låter mig vara ifred när jag behöver, tar med mig ut i världen (Kristinedal) emellanåt så att jag inte fullständigt ruttnar bort här. Fredagskvällen, idag med andra ord, blev lite bättre efter att jag plockat ner lite gott från min bokhylla (ja, en av de översta hyllorna har blivit förvandlad till ett sporadiskt barskåp), och efter att letat igenom hela huset efter blanddricka och kommit fram till att ingen sådan fanns fick det bli starka grejer med enbart is, vilket gick alldeles utmärkt det med.

Så, dagarna går och jag har inte så mycket av intresse att komma med. Igår var det stjärnklart, och det var vackert. Vissa mornar börjar jag sju och det gläder mig att det har börjat ljusna nu. Snart ska jag göra min cykel fin för vårsäsongen. Jag sa alltid att våren var min favoritårstid när jag var liten, solidarisk med min födelsemånad. På senare år har jag börjat fundera över det där, den där känslan jag fylls av varje gång det börjar lukta vår. Inte är det ömhet jag känner, iallafall. Inte är det känslan av att "nu börjar någonting nytt och härligt!". Det är snarare en viss ångest som är svår att sätta fingret på (eller egentligen inte alls, bara det att jag inte orkar med den utläggningen just nu) som infinner sig.


The times they are a-changin'

Dagar som den här får jag gjort mycket som jag i vanliga fall inte orkar med. Det beror delvis på att jag på allvar tror att jag kommer få dammallergi snart om jag inte städar mer regelbundet, dels på att det kryper under skinnet på mig och att jag inte klarar av att sitta ner och känna efter eller tänka för mycket. Det första som slog mig när jag öppnade ögonen imorse var att det var någonting som inte stämde, och det tog mig cirka fem sekunder att komma ikapp mig själv samt få mitt humör att sjunka ner i fotknölarna. Jag låg på mage med armarna mellan mina två kuddar, tittade ömson in i väggen, ömson ut genom fönstret. Försökte komma fram till vad som stör mig mest. Så långt kom jag iallafall att "vad som stör mig mest" inte riktigt är rätt frågeställning. Det handlar inte om att störa sig på någonting. Det går mycket djupare än så, i magtrakten känns det, en välriktad spark, spänningen innaför pannbenet, huvudvärken som kommer så sällan men som jag igår fick ta tablett emot. Så inga svar blev det, även om jag mången gång återkommit till frågorna under dagen.

Det var iallafall fint ute och jag tänkte att jag inte kan sova bort den här dagen också, så jag gick upp. Tog tag i saker. Dammade. Pusslade. Dammade lite till. På något underligt vis, trots den underliggande obehagskänslan, kände jag idag att det var dags för förändring. Jag släppte taget om all oro om hur det ska gå och bestämde mig för handling. Jag har känt mig så bunden till Floda, men nu är det dags att lämna stället, för ett tag åtminstone. Gick igenom de olika alternativen, om plan A går åt helvete tar jag till plan B eller plan C. Jag tror att jag måste flyta med i förändringen nu när det är dags, och jag tror det blir lättare att bestämma sig när man är lagom arg men ändå vid sina sinnens fulla bruk.

De ringde från jobbet, så imorgon rycker jag in. Jag är deras "säkra kort" har jag hört. Jag ogillar att vara någons säkra kort, att alla tar mig för det. Som att jag alltid skulle finnas till hands. Så fan heller. Allvarligt talat. Men det är fint att jag får jobb, och jag är glad att de tycker om att ha mig där, och jag är glad att jag får lite tider på "min" avdelning. Det ser ännu ganska tomt ut på jobbfronten i mars, men det ordnar sig förmodligen. Elva dagar fick jag ihop i februari. Det är ändå okej, måste jag medge. Och jag räknar dagarna till Camilla kommer hem. Hon behövs nu mer än någonsin.


Well ha ha ha.

"Skillnaden på en optimist och en pessimist är att pessimisten är bättre informerad" - Imre Kertész, hämtad från Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig av Bodil Malmsten.

Jag känner mig ungefär som Conor Oberst måste ha känt sig när han skrev Haligh, Haligh, A lie, Haligh. Det är inte första gången, så jag är fortfarande förvånad över att jag reagerar lika mycket varje gång sådana här saker inträffar. Jag menar, det borde ju vara så att ju mer van jag blir desto lättare att rycka på axlarna och be världen dra åt helvete och sedan fortsätta som vanligt. Men icke. Snarare tvärtom. Hade jag kunnat idag hade jag förmodligen gått hem och agerat ut den döende, miserabla sälen, och det hade jag gjort i min säng, under mitt täcke. Är man i tjänst gör (kan) man inte det. Då tar man sin rast, går in i tvättstugan och snorar för sig själv, börjar räkna timmarna tills man får ta av det där leendet som är absolut nödvändigt om man arbetar inom ett serviceyrke, och dessutom tar det på stort allvar.

Det är bara att det svider så jävligt, och det försvinner aldrig. Det suger att jag var så jävla nöjd med mina planer så sent som igår, strukturen, att bitarna fallit på plats för första gången på mycket länge. Och här står jag, igen, och det visar sig att det inte var så himla bra fixat ändå. Så jag undrar varför jag ens inbillat mig att det skulle vara annorlunda den här gången. Vad skulle ha ändrats? Jag blir så medveten om att jag nog får plåstra ihop mitt inte så stadiga förhållande med mig själv, för det är tydligt nu att den enda jag har är mig själv, som jag verkligen har.
Ikväll läser jag om Nästa som rör mig, igen. Det är jag och Johanna, vi vet hur det känns, när det känns.

föregående rubrik fick plötsligt en ny innebörd

Imorse vaknade jag alldeles genomsvettig efter en dröm jag hade ett alldeles klart minne av. Jag vågar inte säga om det kan kallas mardröm. Någon annan skulle förmodligen inte se det som det, men drömmar är ju individuella, så under vilken kategori de faller är upp till var och en. Det jag förvånas över lite såhär i efterhand är alla detaljerna, det rika språket (både det engelska och det svenska), och så framförallt det som sades. Jävlar, mitt undermedvetna är värsta visdoms-snubben. Jag måste skriva ner det innan jag glömmer av det. Budskapet var tydligt, i den mån det kan vara tydligt när man är lika splittrad som en kristallkrona som precis krossats mot marken.

Annars läser jag en del, och för tillfället har jag en hel del bra böcker som väntar. Har nyss läst Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig av Bodil Malmsten, och jag vidhåller att hon är ett geni, eller bara en alldeles vanlig människa. Min favoritförfattare, inga tvivel om den saken. Det finns inte ord som beskriver hur mycket jag beundrar henne (eller så är det bara så att jag inte hittar dem). Annars så läser jag A long way down av Nick Hornby, som är sjukt bra och rekommenderas starkt. Och så lyssnar man på City and Colour, för det är bra grejer.

RSS 2.0