Money makes the world go around

Sådärja. Lönen har äntligen kommit, jag har betalat min första räkning till mastercard samt fört över ungefär 40 procent av mina ihoptjänade pengar till mitt sparkonto så det numera skiner mot mig med fyrsiffriga belopp igen efter den lilla period av fullständig utarmning som följde på min Argentina-vistelse. Dessutom har jag fört över en liten del till mina föräldrar som bidrag för att jag fortfarande hänger här och snyltar på allt de äger och har. Den summan kanske främst ska ses som symbolisk, då den inte på långa vägar täcker de kostnader som jag egentligen skulle betalat för samma standard om jag bodde själv, men det är iallafall något. Sedan gjorde jag upp en slarvig budget för att några minuter senare klicka mig in på cdon.com och frossa i film. Jag hoppas att det väntar paket på mig när jag kommer hem ifrån landet, dit jag beger mig imorgon i hopp om lite lugn och ro. Det jag ser fram emot mest i mitt paket som jag hoppas väntar på mig när jag kommer hem, är första säsongen av Flight of the conchords. I can't hardly wait;

Meanwhile, I'll just sit here

Motvilligt får jag inse att jag är fast. Igen. Samma gamla oförmögenhetsträsk som nu är så bekant, denna fullständiga förlamning inför att aktivera mig om dagarna när jag inte har en ordentlig plan. Istället ett tillstånd av lathetsapati när jag sitter framför datorn i timtal utan att egentligen göra någonting. Tusen gånger skriver jag in mitt lösenord på olika communities bara för att logga ut en minut senare, stänga ner, öppna ett nytt fönster och logga in på nästa. Jag hatar att jag lägger ner så mycket tid på ingenting, när det finns så mycket någonting som man skulle kunna spendera sin tid på. Dessutom är jag redigt trött på (icke)layouten på den här bloggen, och vore det inte för att jag tycker så mycket om namnet hade jag flyttat och gjort en storstädning för längesedan. Innehållet ska vi inte tala om. Jag känner verkligen att jag har förlorat fokus helt och hållet med det jag skriver, och jag har levt med mig själv tillräckligt länge nu för att veta att ett fokus inte direkt är något som kommer ordna sig själv eller dyka upp ur tomma intet. Det är såklart en av anledningarna till att det kommer dröja länge innan den här bloggen kommer präglas av ett nytt fokus, eftersom det innebär så mycket ansträngning från min sida.


Ledighet

Jag ser numera fram emot nio dagars ledighet. Det var ett tag sedan jag unnade mig den lyxen, kan man säga.

Today was a day just like any other, kind of

Idag är den typen av dag när man somnar en stund på soffan efter hemkomsten från jobbet. Det är typen av dag när man surfar omkring på handelshögskolans hemsida utan något direkt mål eller mening och inte riktigt kan bestämma sig för vad man egentligen ska tycka om sitt framtida lärosäte. Man läser lite om vad det är man ska ge sig in på, men har ändå varit med såpass länge att läroplaner alltid har en tendens att låta mer skrämmande än vad de egentligen är. Det är också den typen av dag när man läser en bok, unnar sig det, och lägger ifrån sig den när man inte känner för mer. En dag som har Elliott Smith som soundtrack och som snarare är en grund fö framtida stordåd än själva dagen med stort D. När det liksom är okej, fast aldrig riktigt lyfter.
Men jag är egentligen glad så länge det inte sjunker.

Just the fear of falling

En dålig kväll innehållande närkontakt med ytan till de mörkare djupen som ryms där inne. Inte helt utan anledning, men samtidigt fruktansvärt onödigt och jag bara hoppas att jag slipper de stora drunkningarna i de där djupen som verkar komma som på beställning iallafall någon gång per år. Så mycket tid det tar. Så mycket av mitt jag och mitt liv som utgörs av det. Att bara det är sorgligt.

Martin

Om det är någon som kan få mig på riktgt gott humör så är det Martin Emtenäs, programledaren för Mitt i naturen på SVT. Jag tror inte att det finns någon annan människa som skulle kunna få mig att känna mig känslomässigt engagerad i ett program som handlar om abborrar, till exempel. Den entusiasm som Martin förmedlar när han kanske närmar sig mötet med en utter är svårslagen och smittsam. Efter en timmes natur varsamt guidad mellan fågelläten och tallar av Martin känns världen lite finare. Han är oemotståndlig. Jag får nästan lust att tacka någon högre makt för att världen har chans att ta del av en så fin skapelse. Martin gör mig glad, och dessutom lär jag mig alltid lite på köpet för varje avsnitt jag sett. Idag fick jag till exempel reda på att korpar oftast stannar i sina hemtrakter och bara i enstaka fall förflyttar sig längre sträckor. Om du som jag är ett Martin-fan så finns det ett quiz på SVT:s hemsida som du kan ta för att ta reda på hur mycket Martin du är (http://svt.se/2.108832/1.1500508/hur_mycket_martin_ar_du_copy?lid=puff_1500515&lpos=extra_0). Själv blev jag "en halv Martin" med motiveringen "Djur och natur är kanske inte dina favoritintressen, men du kan skilja på gran och tall och uppskattar i alla fall allemansrätten."

Bild: SVT

Lugn

Två smarta saker som jag ville skriva om dök upp i mitt huvud igår på väg hem från tåget, och båda tankarna är borta nu; förlorade i någon krök i mina ibland oerhört avancerade tankebanor. Min sinnesstämning kommer jag dock ihåg, för den var något så ovanligt som näst intill harmonsik. Allt kändes ganska fint. Visst är det essentiella delar av mitt liv där pusselbitarna inte riktgt faller på plats och visst lyser vissa pusselbitar rentav med sin frånvaro, men sedan är det ju också allt. Jag gör inte så mycket nu. Mitt liv innehåller arbete, socialt umgänge i största möjliga mån och lite framtidsplanering. Ett tillstånd som kommer få det att krypa under skinnet på mig en vacker dag, ett litet liv som jag inte kommer kunna acceptera i all sin simpelhet för all framtid eftersom jag alltid kommer fråga mig om det här är allt, om det inte finns mer? Just nu behöver jag inte mer. Den här sommaren kommer snart vara försvunnen och jag kanske kommer undra var den tog vägen. Förhoppningsvis kommer jag komma på att det jag gjorde den här sommaren var att leva ett ganska stillsamt, kanske lite tråkigt, liv och periodvis kunde känna att det var mer än okej. Min dag igår var fin. Jag hade fullt upp med jobb under dagen, ett bra mormors-besök och filmkväll hos en av mina bästa vänner till sist. När jag kom hem låg dessutom ett vykort från Kina och väntade på mig. Bara en sådan sak.


Don't try to save me 'cause i'm already crazy



En mycket söt bild av mig, om jag får säga det själv.

Oskrivna vardagsföreteelser

Det finns många ämnen värda att skrivas om som försvinner någonstans på vägen mellan tanke och faktiskt skrivande. Vardagsföreteelser, liksom. Allt det som aldrig sätts på pränt. Jag är helt enkelt för lat för att någonsin kunna bli författare på riktigt. Det är den sorgliga, men också det oerhört ospännande, sanningen.

Nej. Jag fortsätter väl i min oinspirerande vad-som-har-hänt-sen-sist-stil, tills vidare. Det som då har hänt är att jag kommit in på juridikprogrammet på första intagningen, så jag slipper sitta och våndas och vänta på besked till augusti. Jag är minst tusen gånger mer motiverad till att börja plugga juridik nu än vad jag var förra året. Jag kan nästan sträcka mig till att säga att jag är lite pepp. Vi får se hur det här blir. Jag hoppas innerligt att det blir bra dock. Annars jobbar jag mycket och känner mig ganska okej med det. Igår såg jag inte mindre än två filmer och eventuellt återkommer jag med recensioner av dem. Min läslust ligger och pirrar under ytan och bryter nästan igenom ibland, men oftast är jag så trött om kvällarna att jag hinner somna innan själva genombrytandet hinner ske. Min lust till uteliv däremot lyser med sin frånvaro, men det är ingenting jag lider av. Alls. Sådant där brukar alltid ordna sig med tiden. Vid närmare eftertanke så gör ju det mesta det; löser sig med tiden. Hur svårt det än må vara att tro innan. Jag är inte typen som tror på lösningar förr eller senare egentligen, men ibland överbevisar livet mig, som tur är. Om livet kommer klara att överbevisa mig i alla avseenden återstår ju att se. Jag återkommer när jag är död gällande den frågan.

Onsdag

Så, en ledig onsdag mitt i sommaren och jag har lånat säkert halva bibliotekets cd-samling (den hälft som är något att hurra för plus något random album med snyggt cover), hälsat på min mormor samt spenderat kvällen samtalandes med en vän. Sommaren går visserligen mig förbi utan att någon speciell sommarkänsla infinner sig när det mesta kretsar runt jobb, men det är dagar som den här som gör det lite lättare. Imorgon börjar jag sju för ovanlighetens skull. Morgonpigg lär jag aldrig bli, men numera känns det lite som en lyx att vara hemma redan klockan fyra på eftermiddagen. Då får man helt enkelt räkna med att ge upp några timmars sömn då och då.

Inspirationskälla

Få band ger mig så mycket inspiration som Death Cab For Cutie, och så har det varit många år. I perioder är Ben Gibbards röst den enda jag vill lyssna på. Både idag och igår har varit sådana dagar till exempel, och jag har frenetiskt youtubat bandet. Det sorgliga är att jag inte äger en enda skiva med detta fantastiska band. Det ska bli ändring på när jag får min nästa lön dock. Jag menar, allvarligt talat.

I need you so much closer

Efter en helg i en av mina bästa vänners sällskap är jag numera ensam igen. Det där med att vinka av folk vid tåget  tycks bli lättare då och då, men ibland faller jag tillbaka i känslan av att det är det värsta som finns. Det blir något som är ohanterbart och jag sitter och håller tillbaka tårarna bakom ratten innan jag lyckas samla mig en bit utanför stadsgränsen. Det är ett slit för mitt stackars hjärta att skiljas från människor och ibland undrar jag om det är värt det. Och självklart är det det. Kristallklart är svaret, det kommer snabbt och naturligt och det är det som är livet på många sätt. Jag ser tydligare nu att ett av de personlighetsdrag som jag sliter mest med är det som är starkast genomgående i mig och mitt liv, och också det som gör det möjligt för mig att verkligen i vissa stunder faktiskt klara av att ta vara på det fina, att se det.

Helgen var värd att se fram emot och jag önskar att den varat längre. Nu har hon åkt och det är inte helt okej, men det är något jag måste finna mig. Jag kan inte inte förklara hur tacksam jag är över tiden i Argentina och allt den förde med sig, både i positiv och negativ bemärkelse. Jag hade inte velat byta den mot någonting.


Why now and then never can be compatible

"Älskling, jag har aldrig kunnat lära dig nånting,
i bästa fall så kan jag bidra med en känsla"

Först och främst, Jocke Berg är ett geni när det gäller lyrik och musik. Min beundran för människor med sådan begåvning är minst sagt stor. Alltid.
Så, med det sagt.

Idag avklarades mitt tredje tandläkarbesök den här veckan. Det känns nästan lite som att vara 14 igen och gå på tandreglering stup i kvarten, med undantag av att tandställningar har bytts ut mot visdomständer som gör sitt absolut bästa att bryta sig igenom tandköttet på ett extremt smärtsamt sätt. Sedan tisdag har jag haft medicin dock, så nu fungerar jag ganska så normalt igen. I övrigt är det här första morgonen på min tre dagar långa helg, och det är svårt att beskriva vilken lättnad jag känner över lite ledighet. Jag älskar sommaren mycket, oftast, men att jobba på schema ger inte samma känsla som jag minns från min barndoms somrar när antalet lediga dagar bredde ut sig framför mig i en underbar oändlighet. Kort sagt; att vara i tjänst under sommarens finaste och varmaste dagar gör det omöjligt att njuta på samma sätt som skulle ha varit möjligt under de där sommarloven. Dock är jag införstådd med att det är såhär resten av livet kommer se ut. Jobb, jobb, jobb och förhoppningsvis några veckors semester. En liten del av att acceptera vuxenlivet. Och sen känner jag mig tvungen att tillägga att jag är tacksam över att ens ha ett jobb. Jag menar, i dessa tider av skyhög arbetslöshet, framförallt bland ungdomar, så borde jag inte klaga. Nej, klagar gör jag inte. Jag önskar mig bara tillbaka till de där tiderna då man var helt fri från ansvar, när absolut ledighet var en självklarhet och inte en lyx, och de negativa konsekvenserna av den där lyxen inte var så uppenbart påtagliga (= inga pengar, ingen möjlighet att göra något av sina planer som nuförtiden dessvärre alltid innefattar en (stor) ekonomisk aspekt).

Hursomhelst, ikväll kommer Ina på besök från Norge. Ina som jag har så många minnen med från tiden i Argentina och som är en stor bidragande faktor till att tiden där blev så himla bra. Ikväll vi halv elva är det jag som kommer stå och hoppa på stället i ren glädje på Nisse-terminalen. Seriously, I can't wait.


RSS 2.0