Vemod

24 timmar kvar i Buenos Aires.
Mi Buenos Aires querido.
Mina älskade gator och människor.
Tjugofyra ynkliga timmar.
Need I say more?


La ultima semana ha empezado

Sista veckan i Buenos Aires har börjat och jag vet att det enda jag skriver om nuförtiden är just tiden, hur fort den går och att den går ifrån mig i den här staden. Jag vet att jag nämner stadens namn i allt jag skriver, flera gånger gärna, gatunamn och platser, vykortsvyer. Om ni hade varit här hade ni förstått att det är svårt att undgå att betona var det är man faktiskt är. På ett sätt är det fortfarande overkligt för mig. Jag befinner mig i en stad med ofantligt många invånare, så stor ytmässigt att man kan åka kvarter efter kvarter i timmar utan att bebyggelsen upphör för en sekund. Jag har under min tid här träffat väldigt mycket folk, mestadels skandinaver men även en och annan med latinamerikanskt ursprung, och jag känner att det faktiskt har hänt saker. Jag har upplevt, varit med om saker, upptäckt. Jag har levt en liten del av mitt liv på en plats långt hemifrån, men jag har levt och jag har gjort det bra. Var tiden har tagit vägen vill jag inte spekulera i, men plötsligt är den nästan slut. Helgen gick i en rasande fart. Det blev asado på fredagen långt in på natten/morgonen, en tripp till Palermo på lördagseftermiddagen, hemmafest i Palermo hos några ecuadorianska studenter på natten och sedan taxi genom hela stan tillbaka till San Telmo där vi först hängde på ett hostel och sedan drog vidare ut till ett salsaställe som heter Cuba Mia. Söndagen tillbringades på marknad i Recoleta samt på Plaza Serrano och med mat ute. Jag fick även samtal från Sverige mitt i min mest stressade stund på söndagen, så det blev ett kort samtal och jag hade ångest en bra stund efter det eftersom jag verkligen vill prata med min kära lilla mamma och min kära lilla pappa. Nu är det ju inte så lång tid tills jag får se dem igen heller. Herregud. Snart är det Göteborg som är stan igen. Blandade känslor, minst sagt. Dock inte inför att få se mor och far, men mycket annat.

I should tell you this more often

Ikväll är det asado på andra sidan Avenida 9 de Julio någonstans, en lägenhetsvän har klätt upp mig till nästan oigenkännlighet med smink och plattat hår och en annan hackar kvällens grönsaker i köket. Det känns som jag bor i en liten familj och jag trivs som bara den. Det enda orosmolnet är den jävla uppsatsen som inte blir färdig hur mycket jag än sitter och stirrar på den. Men ikväll är det fredag och jag tänkte att jag lämnar den till morgondagen. I övrigt ska helgen också innehålla en tripp till Palermo for some serious shopping, ytterligare en asado i Flores och sedan en rejäl utgång till någon stor klubb på kvällen, samt ett besök på marknaden i Recoleta på söndag.


Ikväll är hjärtat fyllt med kärlek. Jag slutar aldrig förundras över hur mycket livet innehåller, och hur många människor som bara väntar på att upptäckas. Det finns så många fantastiska människor och jag är så otroligt lyckligt lottad att jag får lära känna och umgås åtminstone en handfull av dem att jag inte kan beskriva det med ord. Jag tänker egentligen bara fortsätta vara glad nu resten av kvällen, och så är det nya tag imorgon.

Piedras i mitt hjärta

The project part III

Jag kom precis på att jag inte givit någon uppdatering om mitt projekt som jag påbörjade i början av min vistelse här. Den största orsaken till det är att det rann ut lite i sanden allt eftersom tiden gick. Jag försökte ganska rejält dock, på alla sätt jag kunde komma på och som samtidigt var realistiska. Jag gick till UCA bland annat, letade mig fram till avdelningen för juridikstuderande och försökte få fram namn på utbytesstudenterna därifrån från förra året. Mannen som satt bakom informationsdisken var hjälpsam men kunde dessvärre ingen engelska, kvinnan som satt bakom informationsdisken visade på alla sätt hon kunde hur jobbigt hon tyckte det var att hjälpa mig och hon var dessvärre den enda som kunde engelska. Jag kände mig väldigt dum efter bara någon minut när jag rodnande försökte hitta en person som jag inte ens visste namnet på. Jag fick hursomhelst mailen till den ansvariga för utbytesstudenter på UCA, och med tiden skickade jag ett patetiskt mail för att försöka få ett namn. Och där slutade sedan alla spår, vilket var ganska väntat. Jag övervägde ett tag att sitta utanför mina drömmars mans skola varje dag och helt enkelt vänta tills han kom förbi, men insåg att jag faktiskt har ett eget liv här också och det skulle ta alltför mycket tid. Så jag lämnade det där. Men den här gången försökte jag iallafall. All cred i världen till mig för det.

Lovely days in Piedras

Egentligen har jag inte fått gjort mycket de senaste dagarna. Jag har fått håret plattat, ätit hembakad kaka, masserat folk, deltagit i musikquiz, druckit te i mängder och måttligt med vin, tappat bort vilken dag det är och fikat på det berömda Café Tortoni. Däremot har jag varken pluggat eller läst, nada nada av det.
Och det är faktiskt helt greit, som man skulle sagt på norska.

Moving on

Jag har ny utsikt nu, ny balkong att sitta på och se ut över staden. Att lämna Defensa var jobbigt och mina sista timmar där visade sig bli de värsta jag har upplevt där under hela vistelsen. Några dagar innan utflyttning började badrummet svämma över varje gång man dushade och man fick sedan stå i några centimeter vatten och ösa upp i en hink för att få bort eländet. Detta upprepades flera gånger och eftersom det var helgdagar här nere var det knappast någon idé att ringa efter hantverkare. Men det är sådant man kan leva med. Det värsta var inventeringen på lördagsmorgonen dagen då vi skulle lämna lägenheten. Prick klockan tio trampade sekreteraren till lägenhetsägaren in. Bara det gjorde att det inte kändes särskilt bra. Ingen i argentina är i tid, och i synnerhet inte på morgonen. Sedan var det som en razzia genom hela lägenheten, där vi fick prickar för sängkläder, handdukar, fläckar på väggarna och en påstått förstörd tekokare. Jag hade inte varit så arg om jag hade känt att det var rättfärdigt, men många av de sakerna som vi nu stod och skulle betala för var det faktiskt inte vi som orsakat. Som det att vi skulle ersätta lakan som aldrig funnits och handdukar med fläckar som inte var rena ens när vi kom. Jag var så ledsen och arg att jag hade gråten upp i halsen och ville bara därifrån. 690 pesos slutade räkningen på, och för er som inte vet så är hundra pesos cirka 250 svenska. Visserligen var detta delat i fem, men eftersom tre av våra lägenhetskamrater redan åkt så vet jag inte hur det blir med det. Galet mycket pengar för ingenting. Och med tungt hjärta var det med det i bakhuvudet som jag fick gå ner för trapporna för sista gången. Det var hemskt.

Nu sitter jag dock några kvarter bort i en annan lägenhet där jag ska bo de sista veckorna och trivs vansinnigt bra. Folket här har både bakat bröd och kaka sedan jag anlände i lördags, vilket är helt toppen. Idag är det dags för mig att börja på den sista uppsatsen i CSR-kursen. Ingenting jag ser fram emot direkt, med tanke på att vi precis avslutade vår förra, men däremot ser jag fram emot att bli färdig. Dessutom ska jag njuta så mycket jag bara kan av Buenos Aires den sista tiden. Jag har sagt det förr, men jag säger det igen. Shit, jag kommer sakna den här staden.


Näst sista kvällen i Defensa

Väskan står halvpackad vid änden av min säng och lägenheten är mer städad nu än den varit under de tre månader jag har bott här, dagen då jag kom inräknad. Okej att det var ganska äckligt när man första gången skulle laga mat och märkte att tallrikarna inte var rena ens när man flyttade in, men annars har jag trivts utmärkt i smutsen på Defensa. Eller vänta, att toalettstolen läcker en liten rännil av vatten över golvet på badet kanske inte heller hör till mina favoriter, men i övrigt trivs jag himla fint bland allt damm i vår gamla koloniallägenhet med den underligaste planlösning jag någonsin stött på. Jag kommer sakna pation med tvättlinorna ovanför och alla de minst sagt färgstarka sängkläderna som kom med lägenheten. Jag kommer även sakna att ha uppgången för oss själva sånär som på folket som bor i lägenheten över oss, och att kunna springa mellan dessa i äkta friends-anda. Balkongen behöver jag kanske inte ens nämna, med tanke på hur mycket jag tjatat om den. Jag kommer sakna att ha högt i tak och trägolv med stora springor mellan varje bräda. Egentligen kommer jag sakna allting när jag tänker efter, all charm som väggarna tycks andas.

Nu är det dags för mig att bädda min säng här för sista gången och sedan göra mig iordning för kvällens avslutningsfest någonstans downtown. Jag hoppas på en bra kväll.


RSS 2.0