Sideways

Jag har fått höra att jag är alldeles för negativ. Jag håller inte med, utan brukar föredra att kalla mig själv för realist. Dock inte när det gäller att vara realist inom IR, med maktbalanstanken och så vidare, och även om det råkar vara det synsätt som dominerar i världen betyder det inte att det är bra. Inte heller realist inom litteraturen, för även om jag läst om det kan jag för allt i världen inte minnas vilka författare som räknas till den kategorin. Var det före modernismen? Efter? Lättast vore ju att titta upp det på wikipedia, som inte är en tillförlitlig källa enligt universitetet även om jag tycker att det är det, men det vore ju lite som att fuska. Rent spontant skulle jag säga att realisterna kom efter modernisterna, och en liten klocka ringer och viskar Hemingway, men det skulle också kunna vara helt fel. Jag har förresten inte ens läst något av Hemingway, men det ska jag göra. En dag ska jag sätta mig och plöja igenom alla klassiker, inklusive tunga ryssar. Jag kan ju iallafall stoltsera med att jag läst en nobelpristagare nu, Toni Morrison, och kanske en till om nu Chinua Achebe fick det där priset för länge sedan. Sedan kanske man kan räkna in Orhan Pamuk också, för jag har tänkt så mycket på att läsa honom så att det nästan känns som jag har gjort det, och då räknas det nästan. Som om inte det vore att fuska om något.

Men! Det var inte alls det jag ville skriva om egentligen. Jag är sidospårens drottning, mästaren på att avvika från den röda tråden. Att jag kallar mig realist är för att jag tycker att jag ser saker som de är. Jag kan se livets jävlighet och utan omsvep berätta i detalj om den, utan att linda in den i bomull. Dock är jag så insiktsfull att jag ser att min egen subjektivitet kan ta bort lite av min trovärdighet och det är mycket möjligt att jag har fel omvärldsuppfattning. Vem som nu bestämmer vad som är rätt, men det är ju upplägg för en roman som jag inte hade tänkt att skriva ikväll. För att visa prov på att jag faktiskt har vett att uppskatta saker i min omgivning och att mina skygglappar inte gjort mig helt oemottaglig för värme tänkte jag bara berätta att mina senaste två dagar har varit helt fantastiskt bra, och jag är nöjd med min tillvaro precis i denna stund. Det tänker jag fortsätta vara fram tills jag somnar och sedan hoppas jag att resten av veckan vill fortsätta i samma anda.


Sista rycket

Om ett dygn vid den här tiden är jag och mamma i Oslo, vilket kräver att jag ska skicka in min summary idag. Helst nu. Det som stör mig är att när jag väl öppnar dokumentet vet jag att jag måste läsa den ganska värdelösa texten om trötta leksaker (för att inte tala om den andra delen av uppgiften, en comment essay som jag inte är direkt stolt över), och sedan ändra i texten för att det ska bli bättre. Detta kräver koncentration och engagemang, något som jag verkligen inte har lust att ge texten i fråga. Att göra om den är inte att tala om. Nej, jag får göra ett ryck helt enkelt. Helt enkelt förresten. Vilket hyckleri. Man (läs: jag)  använder i princip aldrig det uttrycket om något som är varken helt eller enkelt, och definitivt inte om något som i kombination är helt och enkelt. Ungefär på samma sätt som jag brukar använda ordet "kul". Uppskattningsvis skulle jag säga det sägs med viss ironi ungfär hälften av gångerna det kommer ut ur min mun.

Så var det med det. Jag har försökt ändra typsnitt och grejer här, för jag är mycket missnöjd över layouten på den här bloggen. Jag och html-koder är dock en historia som inte har något lyckligt slut, och därmed blir varje liten ändring här ett projekt utan dess like. Dessutom är texten alldeles för kompakt och det är jobbigt att läsa. Suck. När jag blir rik ska jag anställa en liten datanisse som ordnar allt sånt här åt mig, även inlämningsuppgifter.


Wey, kanske

Jag fick nyss det roligaste och mest oväntade meddelandet på facebook. Såhär fem minuter senare sitter jag fortfarande och skrattar för mig själv. Jag tror att jag får samla mig lite innan jag ens tänker på ett svar. Haha, min Andy är verkligen oförutsägbar. Jag tror det får bli ett telefonsamtal lite senare. När hemtentan är färdig. Om den någonsin blir det.

Bara gör det, herregud

Svordomsvordomsvordomsvordom hemtenta, bli klar för svordomsvordom.

Sobre la sombra y lo que viene después

Jag tror att vi alla har funderat över det någon gång; håller jag på att bli galen? Var gränsen går skiljer sig säkerligen från person till person, och jag kan bara använda min egen måttstock. När jag gör det finner jag att jag en gång (vad jag minns) var längre ut på galenskapens rand än jag någonsin annars varit.

Det var inte fråga om någon light-upplevelse, inte med mina mått mätt. Under några veckors tid visste jag varken in eller ut, jag kunde inte tänka en enda tanke utan att den gick vilse innan den var färdigtänkt och det enda tillstånd där jag kunde andas under dygnet var precis på gränsen mellan sömn och vakenhet, när sinnena var så vakna att de nästan kunde fungera och alla intryck kändes som på riktigt fast allting utspelade sig i en värld långt ifrån verkligheten. Jag skrev att det pågick under några veckors tid, men det kan vara en omedveten lögn. Sanningen är att jag inte vet hur länge mitt underliga tillstånd varade, det kan ha varit timmar, dagar månader. Tidsuppfattningen var helt ur spel och en del av problemet och mitt hjärta gick efter en annan dygnsrytm. Jag minns färgerna svart och konstgjort blått och virvlar och iskalla, stjärnklara nätter och hål dit min energi och mitt vett gick, min förmåga att resonera. Dagarna hade ingen mening och när jag försökte injicera någon var det inte jag. Ingenting kände jag igen hos mig, varken inuti eller utanpå, bara mörka rum eller timslånga promenader jag egentligen inte hade tid med, men vad tiden egentligen skulle gå till visste jag inte och inte var det relevant heller.

Jag minns inte när det tog slut, eller om det gjorde det. Dagarna gick och plötsligt kunde jag återerövra vissa delar av mig, förlorade till någon djup skugga som under en tid sträckte sig över kontinenterna, över dagar och nätter och tog sig in överallt. Kanske är det vetskapen om att det alltid kommer en kort tid för att hämta luft ovanför vattenytan innan nästa djupdyk som gör att man efter ett tag stegvis tar sig tillbaka. Att uppvaknanden sker då och då vet jag, att tider av  någonting som känns okej någon dag avbryter ett mönster som är alltför destruktivt för att vara bra har jag lärt mig. Att de inte är här för att stanna vet jag också, även om det grämer mig. Men att det överhuvudtaget händer har blivit mer och mer tydligt som en överlevnadsfaktor. Att efter den vidsträckta skuggan, nästan-galenskapen, kommer jag få andas. Det kommer gå över. Åtminstone en liten stund.


Jag och Dylan

Igår hade jag en tenta som jag inte direkt njöt av. Det enda jag kunde tänka på (nästan) var min frustration över hur begränsad jag är när jag ska uttrycka mig på engelska. Jag undrar när den känslan försvinner? Okej, jag borde kanske plugga på lite glosor för att få ett lite större ordförråd, men annars tror jag det bästa sättet är att gifta mig med en snygg, vältalig, kort och rik engelsman.

Annars var resten av gårdagen bra. Riktigt bra, till och med. Idag har fortsatt lite i samma anda och jag har ännu inte tittat jättenoga på frågorna till hemtentan som ska vara inne någon gång nästa vecka. Istället blev jag kär i Dylan Moran på nytt och jag är halvvägs igenom hans föreställning 'Like Totally' på youtube. Den mannen får mig att smälta, och skratta. Jag rekommenderar honom starkt till alla som har en förkärlek till smått alkoholiserade, kedjerökande, cyniska och ganska elaka irländare.


Timglas

Idag dök den upp i mitt huvud, mitt i mitt drunkande i termer inför morgondagens tenta. Från ingenstans kom den, raden ur Timglas; För jag skakar av all denna meningslöshet, jag förstår bara det som är vårt.

Mycket av det jag skriver handlar om insikter, och det här är inget undantag. Jag förstod inte det som var vårt, jag förstod aldrig vad det innebar, och jag ser det nu, och jag såg det då, även om jag tolkade allting till döds och verkligen försökte se någon mening med det. Något konkret, något som gick att ta på. Jag vill ha något bevis att allting jag upplevde inte bara var något jag drömt, att det fanns något gemensamt, något som var viktigt. Som det är nu vet jag inte vad vårt var, om det betydde någonting alls. Å andra sidan kanske det är upp till mig, vad jag vill att det ska betyda. Min rättighet till subjektiv efterkonstruktion, kanske. Det är bara det att jag dras till upplevelser som är delade, gemensamma minnen. Jag vill gärna lämna ett litet avtryck och inte bara vara bra för stunden, en suddig bild någonstans i bakhuvudet men ändå en bild. Jag vill inte att allt ska falla i glömska även om jag är ett levande bevis på hur olidligt det är att gå runt i en bubbla av nostalgi och ett glorifierat förflutet.


Onsdag 081112

Utanför öser regenet ner och fastän det är mitt på dagen måste jag tända alla lampor på mitt rum för att det ska bli någorlunda ljust här inne. Det är en inte-så-bra-dag. På min säng ligger ett antal böcker som jag borde plöja igenom i expressfart med tanke på hur snabbt dagarna går. I ett öppnat word-dokument ligger en knappt påbörjad summary som ska vara inne imorgon och jag vill verkligen inte. Jag gör verkligen allt, ALLT, för att slippa göra det jag ska. Intet nytt under de tunga regnmolnen alltså.

Så vad gör man då för att känna sig lite bättre till mods? Idag gjorde jag som så att jag återupplivade min sedan ett tag tillbaka vilande kärlek för redheads. Kate Nash säger jag bara. I'd go gay for her, no question. Och så tänker jag lite på igår då vi hade världens bästa vikarie i form av Ron i skolan, och jag satt och njöt. Förutom de minuterna när jag var tvungen att snabbt sammanfatta den ganska komplexa boken The Buddah of Suburbia inför klassen, inför min största idol på engelska institutionen dessutom. Shit.

Oh well. Lyssna på Kate Nash. Ät choklad. Köp ett randigt ljus på IKEA. Jag ska ta tag i min krage och kreativera mig.

Quick update

Insikt: jag är bitter på riktigt. Precis sådär som jag föreställer mig att en åttioårig tant kan vara. The real deal liksom. Men innan jag hinner fördjupa mig i dettta måste jag göra mig iordning för eftermiddagens föreläsningar, vilka jag inte direkt ser fram emot. Jag tröstar mig med att kursen är slut inom en månad, och att jag fick  VG (!) på min grammar exam.


Och allt detta till Frank Sinatras röst

Innan den här, för mig, ovanliga sinnesstämningen glider undan ska jag försöka få ner ett par rader. Tusen saker har farit genom mitt huvud, allt från minnen av min lilla häst när hon letade godis i mina fickor och funderingar om hur hon mår till den ökande flygplanstrafiken över Floda. Vädret var underbart idag och jag var och gick vid Nääs, med basker men utan musik och jag tänkte på igår då jag hade en av mina bästa dagar på länge. Jag och min Andzac återförenades efter jag vet inte hur lång tid, men det kändes inte som det gått mer än en månad sedan vi senast sågs. Vi satt i timmar på Hängmattan efter att jag shoppat loss på Bengans (jag gick därifrån med elva skivor och Andrea med en...) och pratade, pratade, pratade och skrattade. Minnen som vi två har ihop, som man aldrig tröttnar på, vet jag att många skulle ge mycket för att ha. Trots att man förändras så finns det hos riktigt bra vänner en kärna en, en bas, som allt bygger på, som en personlighetsstomme som man en gång lärde sig älska och alltid kan komma tillbaka till. Den gör det möjligt att plocka upp där man en gång avslutade. Så det gjorde vi, och sen hade jag lust att ta hoppa jämfota hela vägen hem från tåget. Och vilken dag vi valde sedan, helt omedvetet. Två år sedan var det vi var i London och minnena därifrån är lika levande som de är långt borta. Det är någonting med kärleken till den staden, och det är något underbart med att falla för en främling. Det är något oförglömligt att falla för en främling i sina drömmars stad. Det är slut innan man hunnit få någon inblick i varandras liv, innan de dåliga sidorna kommer fram, innan skiten syns. Att vara lycklig en liten stund i något som är alldeles nytt och omvälvande, när allt är möjligt i några sekunder, att man är där man vill vara. Att man långt senare kan ta fram känslan utan det kantstötta och den beska eftersmaken som kom senare, och fortfarande skratta åt det, fortfarande få en bra magkänsla. Att kunna välja det nu, att förbise det beska och att skratta istället. Det känns fint.



RSS 2.0