Jag har lurat mig själv så många gånger nu

Självdiciplinen åkte på semster och jag skriver i snitt två meningar i timmen på min uppsats. Jag menar, hur svårt kan det vara egentligen? Det är bara att skriva de därfyra sidorna och vara färdig sedan, men att studera på distans är uppenbarligen inte min grej. Jag ska hålla mig borta från youtube för sätter jag mig där är det definitivt kört för resten av kvällen... Men vad det lockar. Den nya kärleken är Flight of the conchords. Jesus Amalia alltså. Fyra avsnitt hanns med igår och jag blev såld, såklart. Jag minns att jag tänkte att jag skulle följa serien redan i våras eller vad det nu var när den sändes på SVT, men jag missade konstant sändningstiden så jag la ner det, vilket jag ångrar nu. Å andra sidan har jag desto mer att se fram emot.


Det där med att se fram emot förresten. Jag ser verkligen fram emot i sommar. På något underligt vis föreställer jag mig den som en ljus årstid full av balans och harmoni. Just den sinnesstämningen kommer jag förmodligen inte att uppnå, men det känns fint att lite naivt tro det. Det är ungefär samma naivitet som säger till mig att det inte alls är någon brådska med min miniuppsats. Den naiva lilla rösten säger att det kommer gå utav bara farten när jag väl sätter igång. För jag har ju inte redan satt igång ungefär tio gånger eller så, nej nej.

Oh well. Mot giljotinen.


Och så blev man kär igen


Att det kan vara så svårt

Självdiciplinen, var är duuuu?

Plans

Framtiden alltså. Jag slits mellan hysteriska utbrott av framtidsångest och den känsla av lugn som förmodligen bara injicerandet av någon drog kan ge. Ja, förutom droger så ger ju även mina komplicerade egna ekvationer samma effekt, men jag är nog enda undantaget. Puh. Jag blir alldeles matt. Full av tillförsikt inför sommaren är jag iallafall. Jag har tusen idéer om vad den skulle kunna innehålla, men förmodligen kommer det bli så att jag stannar hemma och jobbar trots allt. Kan nog behöva få lite inkomst till mitt snart mycket magra bankkonto. Hursomhelst har jag bestämt mig för att iallafall ha några veckor ledigt, helst i slutet av sommaren. Det kanske verkar som om jag har alldeles för mycket ledig tid, men jag har sällan en längre sammanhängande period av lediga dagar och det tror jag att jag behöver. Jag funderar på att köpa ett interrailpass för en lite kortare tid än en månad och åka runt lite i Europa igen. Spanien kanske, med tanke på hur grym jag kommer vara på spanska när våren är slut. Eller inte. Grym på spanska alltså. Åh, det är så typiskt mig dock, femhundra olika planer som jag verkligen vill genomföra utan närmare eftertanke på finanser och tid, och ända tills jag inte längre kan förbise dessa relativt viktiga aspekter lever jag i en drömsk bubbla där allt är möjligt.

Till hösten måste jag börja utbilda mig. Jag tror jag har valt vad det ska bli, men jag är lite orolig för att det är min hjärna som talar för mycket och att jag försöker förtränga mitt lilla hjärtas röst som skriker med sin lilla pipiga stämma att jag för en gångs skull måste sluta tänka taktiskt och göra det som jag faktiskt vill. Om jag nu visste vad jag ville. Det är nämligen så att det lilla hjärtat är en hel bunt olika personligheter, så man vet aldrig riktigt vem man pratar med, vilket försvårar saken avsevärt. Jag menar, visst, om hjärtat verkligen var säkert på sin sak så hade situationen varit annorlunda. Nu snackar vi istället om en gravt ambivalent inre kraft som försöker få ordning på sina egna tankar samtidigt som den hela tiden skickar ut signaler till mig att uppfatta och analysera, och som dessutom ändrar sig några gånger dagligen.

Så måste jag skriva lite om Death Cab. Den skiva som verkligen fick mig att börja älska bandet var Plans, med alla vackra pianoslingor och några av de sorgligaste låtarna jag vet. Det var inte kärlek vid första öron(?)kastet men den växte till sig. Nu är jag i en ny Death cab period och jag youtubar för fulla muggar. En gång för flera år sedan såg jag dem på Trädgårn, men jag minns inte att de riktigt levde upp till mina förväntingar då. Det kan ha att göra med att jag surade för att de missade flera av mina favoritlåtar. Om de skulle komma igen skulle jag hursomhelst gladeligen ge dem en ny chans att förföra mig.


Studiefenomen

Jag blev färdig med the required reading redan en dag innan min egen deadline, nämligen i torsdags. Att jag då skulle börja lite tidigare på min mini-uppsats var dock för mycket begärt, och det enda jag åstadkommit i mitt ynkliga word-dokument är att stolpa upp introduction, main part och conclusion. Det är iallafall något försöker jag inbilla mig själv, eller kanske snarare trösta mig själv med. Imorgon tänkte jag ta tag i mig själv ordentligt, för nästa egensatta deadline är på fredag, några dagar innan avresa. I mitt huvud kan jag faktiskt se framför mig ungefär vad arbetet ska innehålla, men att väl göra det är ju en annan femma. Jag känner mig själv tillräckligt väl nu att jag vet att det som jag räknar med kanske ska ta max tio timmar att skriva ihop ofta tar mer än den dubbla tiden, främst på grund av min hopplösa oförmåga att arbete effektivt.

Nog om det.

Igår efter en sväng på stan stod jag och Sofia och hade en av våra djupa diskussioner, och det enda som hindrade oss från att hålla på hela natten var att vi frös som små bävrar om våra fötter. Det är intressant, för det har varit lite som en trend under hösten att när vi haft våra pluggsessioner ofta istället hamnat i djupa analyser om diverse livsfenomen. Vi pratar alltså tunga grejer, som livsfrågor. Jag måste nog säga att dessa pratstunder, hur långt de än varit ifrån engelska grammatiska regler och det fonetiska alfabetet, har givit mig bra mycket mer än något av det vi egentligen skulle diskuterat.

För övrigt bävar jag inför morgondagen. Då är det nämligen dags för den andra dosen dukoral. Ni vet, vaccinationsmedlet jag berättade om tidigare. Att jag inte ser fram emot det särskilt är en extrem underdrift.


En av alla fasor

Det är en lite surrealistisk känsla att snart åka. Även om dagarna flyter på som vanligt är det svårt att släppa tanken på att jag snart kommer bo på andra sidan jorden en tid framöver. Min största skräck just nu är själva ankomsten, att komma alldeles ensam till en helt ny stad, en ny världsdel och ett språk som jag behärskar skamligt lite av. Att sedan åka taxi, och hoppas på att inte bli lurad skjortan av sent en argentinsk kväll, med nerverna utanpå och vara i extrem sinnesförvirring. Det kommer också gå, men det är onekligen skrämmande såhär i förhand.


A lack of colour


Jag är inte här

Lika lite som det någonsin går att göra den verkliga känslan rättvisa i ord, hur mycket människor som jag än må jaga den där exakta formuleringen, lika lite är det jag som sitter och skriver det här. Istället för den Linnea som har avslutat sina tonår åtminstone på pappret, hon som förväntas vara den som är hjärnan, och hjärtat, bakom det här inlägget är det någon annan. Det är känslan av att tänka tankar om sina vänner som är helt främmande för en, men som för den sakens skull inte lämnar ens ett spår av samvetskval även om det sannolikt vore det mest rätta om saker och ting vore normala. Det här är lappteknik med detaljrikedom ingen människa kan föreställa sig, ett glädjerus i trädgårdsföreningen och ett brev på posten med hjärtat som en sten genom bröstkorgen, alla våningar neråt i en rasande fart. Det är delen som för många år sedan tröttnade och som nu skriker ut sin frustration över all världens mjäkighet, den missriktade självbekräftelsen, delen som äntligen slår ner näven i bordet utan att be om ursäkt efteråt.

Det här är inte jag. Det här är bitterheten och stoltheten, det är omöjligheten att hitta de där där perfekta jeansen, det är den handfallna attityden mot kriget i Gaza. Det är det ännu inte glömda pirret i magen åtföljt av tidsrymd och känslan av en förlorad match mot omständigheterna men att det går bra ändå varje gång den där låtens intro skriks ut över någon kaj eller på ett café. Det här är bara fragment av en kropp som somnar på vänster sida med puslen genljudande i hela madressen, det är att kunna somna bland främlingar och sova flera timmar i sträck. Det här är musiken och minnet av en villkorslös glädje, en kallsup och klor i ögonen. Det här är handstilen, stora runda bokstäver som knappt går att känna igen och de nuvarande striderna med pennan och bokstäverna som alltid blir en aning slarvigare än vad som var tänkt. Jag måste få säga, även om det inte är jag som skriver det här, att det här är ett steg in i framtiden och några lockar fortfarande fladdrande i imperfektum, likaså fotografierna och alla namnen som finns däri. Vetskapen att aldrig nöja sig med mindre.

Och så ibland den där frågan, det där kravet; beskriv dig själv med tre ord.
Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?

San Telmo

Jag måste bara få berätta medan jag fortfarande är lite pepp och innan jag faktiskt sätter igång och läser nästa etapp av min obligatoriska litteratur. Idag har jag på ett ungefär fått reda på var jag ska bo i Buenos Aires! Bara att ha ett namn att hänga upp sig på känns lite bättre och hela resan känns lite mindre skrämmande nu när det börjar närma sig. Efter noggranna efterforskningar i min lilla pocketguide över BA, samt en hel del snokande på google earth har jag på ett ungefär hittat min framtida adress på Perú, mitt i San Telmo. Det visar sig att det inte ligger alls långt ifrån det fakultet jag skulle gått på om jag valt att läsa spanska, bara ett par kvarter. Mitt framtida fakultet ligger dock i en annan stadsdel, så jag antar att jag snabbt måste vänja mig vid den argentinska kollektivtrafiken. Sedan fick jag också samtal från Forex som hade fått in mina pesos som jag beställt, vilket gick snabbt och lätt, och mitt splitternya VISA (som är alldeles grönt!) har också anlänt. Dessutom har jag varit hos "min" sömmerska med tyget till det som kommer bli sommarens sötaste klänning som jag hade tänkt lära mig dansa tango i. Saker börjar falla på plats. Det största orosmomentet för tillfället är fortfarande mina tre resterande, och svindyra, kursböcker som lyser med sin frånvaro, men de kommer förhoppningsvis i veckan. Annars blir det till att bita adlibris i benet.


Tips tips

Vaccinet mot kolera ska inte tas om det inte är absolut nödvändigt. Lita på mitt ord.

Kräkreflexen har verkligen fått vara aktiv idag. Yes.


Jag blir aldrig Evita

Jag kommer precis hem från Operan där jag var och såg uppsättningen av Mary Poppins med mina föräldrar. Nu kommer det inte bli någon recension här, utan snarare en liten berättelse om hur det känns varje gång jag besöker teatern. Hur mycket jag vill att det ska vara jag som står där på scenen.

Det är många år sedan jag gav upp min drömmar om att bli professionell musikalartist. Jag hade två yrken jag kunde tänka mig. Den "seriösa" kandidaten var författare. Det som blev mer av en ouppnåelig dröm var artisteriet. Sjunga musikaler. Dansa i ensamblen. Det som blev min räddning, eller kanske mitt fall, var mitt förnuft och insikten om hur hård konkurrens det finns inom det yrket. Jag insåg även snabbt att jag inte hade det som krävdes i fråga om att brinna för någonting. Jag hade aldrig viljan att fullt ut offra allt annat för att satsa stenhårt från barndom och framåt för att få stå i rampljuset. Ändå är det samma känsla varje gång sorlet i salongen tystnar och ridån går upp. Samma sug i magen. Det är det där jag vill göra. Det är på teatrarna jag vill bo. En slags samhörighetskänsla som jag inte kan skaka av mig efter alla dessa år, en längtan efter något jag aldrig kommer få. Jag slås alltid av en viss vilja att strunta i alla mina andra planer och inte bry mig om det går åt helvete men ändå söka in till alla balettakademier och scenskolor som finns, och det är ju inte särskilt realistiskt. Men när man sitter där känns drömmen inom räckhåll. En liten stund är jag säker på vad jag vill, och sedan går jag hem. Kanske kommer den uteblivna satsningen för alltid vara något av det jag mest kommer ångra. Jag tror det, för en sådan längtan är inte det lättaste att råda bot på. Men medan jag inte sjunger solon i Miss Saigon gör jag förmodligen något annat bra, som att rädda världen till exempel.

let's say I keep it all inside instead

Helgen var über.

...

...

Och självklart blir det total skrivkramp så fort jag ska skriva om något som varit bra. Jag blir så trött.


RSS 2.0